Aurores Boreals

En les ja molt llunyanes vacances nadalenques pasades, l’Alfons i l’Eduard van fer una de les seves aventures viatgeres que els va portar a Longyearbyen, principal ciutat de la illa de Spitzbergen que pertany a l’arxipèlag de Svalbard, que pertany a Noruega.

Així, l’Eduard i l’Alfons van passar uns dies a 1330 km del pol nord en plena nit les 24 hores de la nit, a una ciutat d’uns 2000 habitants envoltada de muntanyes:

                    

Ciutat que viu bàsicament de la mineria, turisme i de la educació i investigació científica. No oblidem que estan a l’àrtic, el termòmetre de la Terra; l’àrtic ens diu quanta contaminació ambiental i escalfament global és capaç de tolerar el planteta.

I després de passar un cap d’any peculiar per aquelles terres, just el primer dia d’aquest 2017, a les set de la tarda, la natura els hi regala uns dels més impressionants espectacles procedents del Sol: les aurores boreals.

 

I tanta fortuna van tenir, que dos dies després, la natura els va oferir les restes en forma d’aurora del que segurament dos o tres dies abans havia estat una tempesta solar:

Registre de dimarts 03/01/2017 a les 21:25h

 

I quin millor comiat d’aventura que una escapadeta fora de la ciutat (ciutat de la que no es pot sortir sense un rifle per perill d’ossos polars) en el cotxe d’un home molt interessant que ens va portar al EISCAT Svalbard Radar situat a la muntanya Breinosa en Adventdalen.

Eduard, quina gran foto captant el radar i com si no volgués la cosa, una feble aurora.

 

Per després acabar a la porta Global Seed Vault, aquell “búnker” on s’estan recollint diferents llavors de la terra per possible catàstrofe, saber on anar per tal de replantar el planeta.

 

I la cosa no acaba aquí, doncs va ser tal la motivació dels dos companys de viatge, que al tornar a l’escola, mantenen viva la experiència contactant amb membres de The University Centre on Svalbard (UNIS), que ens proporcionen el següent vídeo

UNIS from Escola Proa on Vimeo.

 

Links d’interès sobre Aurores Boreals

NASA:

https://spaceplace.nasa.gov/aurora/en/

 

General public course “The stormy sun and the northern lights”

http://www.unis.no/course/agf-216-the-stormy-sun-and-the-northern-lights/

basic physics about currents and induction

(https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetically_induced_current)

Here is a link to a video from one of our cameras. Please note that the time is again in UniversalTime (UT, excellent opportunity to talk about time zones) and that the video is faster than realtime (as are practically all auroral videos).

http://kho.unis.no/doc/03012017_214154.avi

 

(good general information about when to expect “stuff” from the Sun to hit the Earth)

https://spaceweather.com/

http://kho.unis.no/kho_sony.htm     (Sony A7S at Svalbard)

http://kho.unis.no/zwo_allsky.htm   (Another colour camera)

(Several realtime cameras in the Finnish Lapland and useful links to further information)

https://aurora.fmi.fi/