CREMA DE REMOLATXA

Fa uns dies vam experimentar amb un producte de temporada poc reconegut i sovint menyspreat. Es tracta de la remolatxa. El seu gust peculiar i el seu color, poden allunyar-la dels nostres plats, però vam voler ser atrevits i vam provar de fer una crema de remolatxa.

La remolatxa és una hortalissa que conté uns nutrients molt valuosos. És molt rica en sucres però, tot i així, el valor calòric és moderat perquè l’assimilació és més lenta gràcies a la fibra, les vitamines i els minerals que conté. A més, la remolatxa té uns efectes positius en el nostre organisme gràcies a la presència d’antioxidants molt potents que ens ajuden a prevenir l’envelliment, el risc cardiovascular i les malalties degeneratives.

Com a toc final, vam afegir festucs picats per donar-li un punt cruixent a la crema.

Us deixem amb una imatge de la crema de remolatxa, esperem que la gaudíssiu tant com nosaltres.

Bon profit!


TALLARINES AMB SALSA D’ANACARDS

Durant el mes de maig vam poder gaudir d’un plat que ens podria resultar conegut, però que hi vam fer algunes modificacions.
La primera modificació va ser el tipus de pasta, vam canviar rigatoni per tallarines. Normalment utilitzem els rigatoni per fer la Pasta a la Norma, que porta tomàquet, albergínia, i formatge ricotta.

A les tallarines, els hi vam posar igual el tomàquet, l’albergínia, però aquest cop no hi vam posar ricotta. En el seu lloc, vam fer una salsa d’anacards. Els anacards, així com la resta de fruits secs, són aliments que ens aporten molta energia, ajuden al bon funcionament del nostre cos i afavoreixen el rendiment intel·lectual.

A més, es tracte d’un plat vegà, en el que no hi ha cap animal, ni cap aliment d’origen animal.

Creieu que visualment la salsa d’anacards sembla ricotta?
Esperem que us hagi agradat! Bon profit!


CREMA DE LLENTIES

Fa uns dies vam experimentar amb un nou plat. Estem acostumats a veure les llenties en estofats o amanides, però aquest cop les vam triturar per fer-ne una crema. És un plat molt gustós i nutritiu, ja que incorpora moltes verdures que potser per la vista no ens agraden, però les llenties aconsegueixen emmascarar-les, com per exemple la pastanaga o el pebrot.

A més, és un plat molt versàtil ja que el podem menjar calent, o, ara que comença la calor, podem servir una crema freda.

A simple vista, el color no acompanya, però un cop el posem a la boca, ens poden recordar unes bones llenties estofades. Per aconseguir-ho, vam fer un sofregit amb ceba, pebrot, carbassó, all i pastanaga, un caldo vegetal, i llenties pardines. Finalment, hi vam afegir un toc cruixent amb algun brot d’alfals, un resultat boníssim. Esperem que l’hagueu gaudit!


TRUITA DE CALÇOTS AMB ROMESCO

Fa uns dies vam gaudir d’una bona truita de calçots amb salsa romesco. La temporada d’aquest tipus de ceba va des del desembre a l’abril, tot i que entre els mesos de gener i març és quan més es consumeix.
Volíem introduir el calçot en el nostre menú ja que es tracta d’un aliment de temporada que pot aportar un gust diferent, i més varietat de plats. Vam creure que si fèiem una calçotada acabaríem tots ben bruts, i se’ns va ocórrer posar-los dins d’una truita. Després de rentar-los i pelar-los, els vam sofregir perquè no estiguessin crus.
El resultat el podeu veure a les fotografies. Una truita de calçots que vam acompanyar amb la nostra salsa romesco.


Croquetes de Bolets

La setmana passada vam continuar la temàtica sobre l’alimentació sostenible. Per començar el trimestre de la millor manera possible vam voler agafar un dels plats estrella de l’escola, les croquetes. En aquest cas però, vam buscar una alternativa per seguir reduint la carn dels nostres menús, i el resultat van ser unes croquetes de bolets. El resultat va ser prou bo, i tot i que encara hem d’acostumar el paladar a nous sabors, la valoració va ser ben positiva. Aquest plat ens demostra que no cal afegir carn a totes les receptes, i que podem buscar alternatives mantenint les tipologies dels plats.
El procés va ser el següent: Primer vam sofregir a foc lent els bolets (podem utilitzar els que vulguem), nosaltres vam fer servir xampinyons i shitake. Un cop estaven cuits, els vam anar amassant amb la farina i la llet. Quan ja vam tenir la massa feta, la hem deixat refredar ja que ens facilitava el poder donar-li la forma de croqueta posteriorment. Hem anat fent les croquetes una a una, com sempre, arrebossant-les amb farina, ou i pa ratllat, i a fregir.
Us compartim algunes fotografies del procés.


MANDONGUILLES DE CIGRÓ

Divendres passat vam experimentar amb una nova recepta, i vam descobrir que les mandonguilles també podien ser de cigró.
Seguint amb la temàtica de “Barcelona Capital de l’Alimentació Sostenible”, busquem alternatives a la carn, ja que la indústria càrnica és una de les més contaminants al món. I una d’aquestes alternatives és el llegum. En el cas dels cigrons, ens aporten àcids grassos que ajuden a reduir la taxa de colesterol en sang, i tenen un alt contingut de fibra soluble ideal per millorar el trànsit intestinal.
Per fer-les, primer vam coure els cigrons. Un cop cuits i escorreguts, hi vam afegir ou, llet, all i sal i ho vam triturar fins que ens va quedar una massa homogènia. Quan vam tenir aquesta massa, vam anar afegint pa ratllat fins que van tenir una consistència similar a les mandonguilles de carn. D’aquesta manera ens era més fàcil donar-li forma. A continuació les fregíem. Finalment hi vam afegir salsa de tomàquet per damunt.
Ingredients per a 4 persones:
– 400gr de cigrons cuits
– 2 ous
– 100ml de llet
– 1 dent d’all
– 250gr de pa ratllat
– Una mica de sal al gust


TRINXAT DE CARBASSA AMB ROSTA D’ALBERGÍNIA

Divendres passat vam provar un plat nou. Seguint en la línia del producte de temporada, vam transformar el típic Trinxat de la Cerdanya, per acabar fent un Trinxat de carbassa amb rosta d’albergínia.
La carbassa és un aliment que es cull durant la tardor, i que a més ens aporta aquest color ataronjat tan característic d’aquesta època de l’any.
Per altra banda, l’albergínia ens permet fer una imitació de la típica rosta de bacó, mostrant així que visualment podem adaptar plats tradicionalment amb carn a plats sense carn. D’aquesta manera fem que els plats siguin més sostenibles.
A les fotografies, podeu observar el procés que hem seguit per elaborar el plat. Les carbasses van arribar el dia anterior per coure-les al forn i pelar-les. Divendres vam coure les cols d’olla i patates. Quan tot estava cuit, ho vam ajuntar i xafar. Finalment ho posàvem al forn amb safates perquè es torrés una mica. Per altra banda, fregíem l’albergínia perquè quedés com si fos bacó, el resultat el podeu veure a la fotografia.
Esperem que us agradés!!!


Tres pometes té el pomer

L’alumnat de segon han descobert que els pomers ens poden donar diverses varietats de pomes.

Golden, una de les varietats més cultivades del món. Es caracteritza pel seu color groc brillant o lleugerament verdós, la carn és cruixent i dolça.

Fuji, segons la varietat pot ser totalment vermella o pot ser estriada (amb un fons verdós). Té un sabor molt dolç.

Granny Smith, varietat verda cruixent i saborosa. Caracteritzada pel seu sabor àcid.

També han tastat la compota de poma, una forma de conservar aquest producte i és una elaboració boníssima que no tan sols pot ser unes postres o  un esmorzar, també pot ser una excel·lent guarnició per  acompanyar  botifarres, carn de porc…

Ara al menjador demanen la poma pel seu nom!!

 

 


Crema de moniato amb sorra d’ametlla salada

Ja ha passat la castanyada, però volem compartir amb vosaltres el plat especial que vam fer la setmana passada en motiu del nostre centre d’interès d’aquest curs “Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible”.
Vam escollir com a producte de temporada, el moniato. Aquest tubercle és famós durant l’època de la castanyada, ja que pot servir per fer panellets, coure’l al forn, o com hem fet nosaltres, una crema. A més, el color ataronjat ens recorda l’arribada de la tardor.
Amb les fotos podeu veure el procés que hem seguit. Primer els hi vam donar un cop de forn, perquè fossin més fàcils de pelar. I un cop pelats, a trossos per bullir-los i posteriorment triturar-les més fàcilment. Per bullir, vam afegir també, una mica de patata i porros. Un cop va estar tot cuit, ho vam triturar, i ja està llest per servir. Per acompanyar aquesta crema, vam fer una sorra d’ametlla salada, per donar-li un punt de cruixent a la crema.
Esperem que us hagi agradat, i us animem a cuinar-la i a buscar receptes de temporada.
Bona setmana

 


BOLETS

Els nens i les nenes de primer han tastat rovellons, camagrocs, ceps i rossinyols. Lligat al nostre centre d’interès ara sabem que els bolets són majoritàriament un producte de tardor i que si volem conservar-los tot l’any els hem de deshidratar. Al jardinet davant de la caseta hem trobat bolets, també hem après que si no els coneixem no els podem tocar, però si mirar.

Mireu com gaudeixen!