MEGAFONIA MUSICAL: “HIGHWAY TO HELL” + “VIAJE A LOS SUEÑOS POLARES”

PER SANTA CECÍLIA Rock I Pop!

Després de la primera setmana de cançons escollides per vosaltres tenim la bústia plena de suggeriments per a les properes setmanes: moltíssimes gràcies a tots! Hem rebut una autèntica allau de propostes, ben variades i originals, que aniran sonant setmana rere setmana. Potser haureu de tenir una mica de paciència per sentir la vostra cançó, però us assegurem que els descobriments valdran la pena! Aquesta setmana…va de famílies i d’estils!

Els Gambús – Conde (en Jan i el Biel de 2n, la Marta tutora de 5è i la Laia de 6è) ens han proposat una cançó molt estimada per ells.  “Highway to hell” (1979) és la cançó que dóna nom al sisè àlbum de la banda australiana AC/DC, referents en el gènere del hard-rock. La guitarra elèctrica, la bateria i la característica la veu potent i d’amplíssim registre vocal dels AC/DC són una bona manera d’endinsar-se en aquest estil. Convertim també aquesta proposta en homenatge ja que aquest cap de setmana ens ha deixat Malcolm Young, guitarrista i fundador de la banda.

Per la tarda el Josep Maria i l’Elena, pares de l’Anna i la Selma García Sanz (6è i 4t d’ESO) ens proposen escoltar  “Viaje a los sueños polares” del grup Family. Tot i la seva curta trajectòria els Family van col·laborar durant la dècada dels 80 a establir les bases per al sorgiment de l’indie pop a Espanya en l’època de la “Movida madrileña”. El terme “indie” sol aplicar-se a aquells grups o artistes que no formen part dels corrents culturals de masses (o mainstream) i que produeixen la seva música sense tenir en compte la seva influència. El concepte “indie” està relacionat també amb l’actitud “fes-ho tu mateixa” i la capacitat de treballar fora de les lògiques de les companyies de la indústria cultural. El so de la música indie i pop, com ens diuen els García – Sanz, està ple de melodies i arranjaments molt senzills però amb capacitat de transportar-nos més enllà de la rutina, de viatge a països imaginaris. Esperem que en gaudiu tant com nosaltres!


Megafonia musical: “Joc de trons” + “Jungle drum”

Ja han començat a arribar les primeres propostes!!

Aquesta setmana entrarem amb una cançó que darrerament s’ha fet més que famosa: el tema principal de la sèrie de televisió “Joc de trons”, del compositor irano-alemany Ramin Djawadi. Basada en les novel·les de George R.R. Martin, la sèrie “ Joc de trons” produïda per la cadena nord-americana HBO ha tingut un enorme èxit de públic. Tot i no estar disponible en català la sisena temporada d’aquesta sèrie està gravada parcialment a Catalunya  i hi apareixen diversos carrers del barri antic de Girona i el Castell de Santa Florentina de Canet de Mar. Ens l’ha proposada en Xavier de Andrade (2n Prim.)  i la seva família, ja que els sembla una cançó misteriosa i els desperta la imaginació.

Per a la sortida escoltarem una proposta de Rosa Ortiz, mare de la Mireia també de 2n. de Primària: “Jungle drum” , d’Emiliana Torrini. Ens l’han enviada perquè diuen que els transmet molta energia, i que els tambors els transmeten una connexió amb la Terra i la Natura. Si us l’escolteu atentament podreu veure que la darrera vegada que sona la tornada canvia i es torna lleugerament més aguda; aquest recurs, molt utilitzat en la música actual per donar més potència a un fragment musical que es repeteix, s’anomena modulació i canvia el to de la peça -en aquest cas mig to més aguda-. Podríeu identificar en quin segon fa aquesta modulació?

Moltes gràcies per aquestes propostes! Què sonarà la setmana vinent?


EduMeet a l’Escola Proa

El passat 7 de setembre vam celebrar a l’Escola Proa lEduMeet setembre 2017 al que van assistir més d’un centenar de professors i mestres que implementen enguany la proposta didàctica d’aprenentatge per tasques.

Molts d’ells i elles estan cursant en aquest moment els mòduls virtuals de formació que complementen aquella sessió de formació presencial.

.

 


MEGAFONIA MUSICAL

proposa la teva cançó!!

 

Com ja sabeu des del curs passat l’escola compta amb un timbre d’entrada i sortida de luxe… música! Enguany ens agradaria poder aprofitar l’oportunitat pedagògica que ens brinda aquesta nova eina que tenim entre mans… ens hi ajudeu?

 

L’educació de l’oïda és intrínseca a qualsevol activitat musical, però només esdevé enriquidora si esdevé una activitat conscient. Volem despertar en els nostres alumnes una oïda:

 • atenta: interessada per tot allò que sona.
 • crítica: que detecti i denunciï els excessos, ja siguin de volum o de contingut
 • conscient: que no només senti, sinó que hi hagi un acte voluntari.
 • analítica: que distingeixi, diferenciï i compari.
 • connectada: relacionada amb la resta de sentits i amb el món que ens envolta.
 • musical: que comprengui els missatges que transmeten els sons i els sàpiga interpretar i analitzar

 

Així l’audició deixa de ser una activitat passiva i passa a ser tot al contrari: una implicació completament activa, crítica i de la qual l’alumne és actor principal.

 

I és per això que engeguem amb molta il·lusió la proposta de Megafonia musical, de la qual volem que sigueu els principals protagonistes! Escolliu la vostra cançó preferida o aquella que voleu compartir amb tots nosaltres, la que penseu que pot ser un bon homenatge o una picada d’ullet especial… i expliqueu-nos-ho!

 

Envieu-nos les vostres propostes!

 

Ja heu decidit la vostra cançó? Envieu-nos la proposta a megafoniamusical@escola-proa.cat No us oblideu d’incloure-hi:

 • El títol de la cançó i nom del grup,  compositor i/o intèrpret. Totes les dades que en tingueu o que considereu rellevants (altres versions, moments històrics en què ha sonat, contingut del text…)
 • El vostre nom, relació amb l’escola i el motiu pel qual creieu que és la millor cançó per sonar per la megafonia de l’escola. Si ho voleu també ens pots proposar si vols que soni en alguna data concreta per algun motiu o si creieu que és més adient per entrar o per sortir de l’escola.
 • I sobretot, SOBRETOT: no us oblideu l’arxiu amb la cançó!

 

Criteris de selecció

 

Les cançons per a la megafonia hauran de complir els següents requisits:

 1. Que siguin aptes per ser escoltades  per qualsevol membre de la comunitat educativa, des dels alumnes de P3 fins als de batxillerat.
 2. Que no continguin missatges de caire  sexista, racista o ofensius vers cap persona, cultura, ètnia, gènere  o religió.
 3. Que generin un clima agradable i motivador per entrar o sortir de l’escola
 4. Poden ser de qualsevol estil o gènere musical, l’important és que us emocionin!

 

El Departament de Música es reserva el dret a decidir l’ordre final d’aparició de les cançons, així com a descartar aquelles que no compleixin alguna de les condicions anteriors.

 

Els fragments que sonin com a timbre tindran una durada no superior a dos minuts. Podreu escoltar la cançó sencera accedint a la publicació setmanal al blog de l’escola.

 

Esperem amb il·lusió les vostres cançons!!!


Manifest de l’Escola

Barcelona, dijous 19 d’octubre de 2017

El personal de l’Escola Proa coneixedors de les paraules de tots aquells qui afirmant que,
les i els docents catalans eduquem als alumnes en l’odi a Espanya, manifestem:
1.- El nostre absolut rebuig a aquesta afirmació, que no només és falsa, sinó que atempta
greument contra la dignitat professional i personal de totes i tots nosaltres i del conjunt del
sistema educatiu català.
2.- El nostre compromís, demostrat al llarg dels anys, amb els valors de tolerància, respecte
i fraternitat entre les persones i els pobles.
3.- La nostra exigència a les persones abans esmentades perquè retirin les seves paraules.
4.- La decisió de fer pública aquesta denúncia dins la nostra comunitat i al conjunt de l’opinió
pública.

En nom de la gran majoria de les treballadores i treballadors de l’escola Proa.
La Junta de l’APBSM, Titular de l’escola, s’adhereix i recolza aquest escrit.


La cloenda va ser sonada! Hi havia hagut preparació!

Com podíem celebrar un aniversari sense pastís?

Els 50 anys de la nostra escola bé que se’l mereixien i va ser per aquesta raó que els nens i nenes de Primària van treballar de valent des de l’aula de Plàstica per a què poguéssim tenir un pastís com Proa es mereixia.

Van gaudir molt veient com un projecte pot esdevenir realitat.

A la festa de divendres a la tarda, el nostre pastís va ser espectacular!!! 


Ens visiten alumnes danesos

Aquí teniu el moment immortalitzat! De 16 a 17h un grup d’alumnes voluntaris de 1r i 2n batx vam acollir aquest grupet de 12 estudiants danesos i les seves dues professores, la Rikke(professora d’Espanyol) i la Briguitte ( professora d’EF) Ens vam distribuir per petits grups de catalans i danesos i els vam ensenyar l’escola tot explicant una mica d’història de Proa i contestant les seves preguntes i dubtes sobre Catalunya, l’escola…
Habitualment comecem aquestes visites amb una trobada tots junts en una aula i expliquem la història de Proa, una mica de Catalunya i fets que en aquell moment siguin d’actualitat. Aquesta vegada hem hagut de muntar-ho diferent pel temps que disposàvem abans de la reunió de les 17:10. Ja estaven avisats i tot i així els va semblar que valia la pena encara que fos per una hora.


ESPERANÇA | En defensa de la Democràcia i rebutjant la violència

L’Escola Proa vol manifestar l’orgull de sentir-se part d’una societat que aquests dies ha demostrat, un cop més, la capacitat de defensar els valors que formen part del nostre ideari.

Creiem que solament des de l’entesa podem construir un país millor.

 

ESPERANÇA | En defensa de la Democràcia i rebutjant la violència from Quim on Vimeo.